معرفی انواع پورتهای کامپیوتر و عملکرد آنها
معرفی انواع پورتهای کامپیوتر و عملکرد آنها
مقدمه:
از پرکاربردترین اجزا کوچک کامپیوتر، لپ تاپ، گوشی هوشمند و … پورت است. پورت امکان اتصال سیستم به انواع دستگاههای جانبی را فراهم میکند. در دنیای تکنولوژی انواع مختلفی پورت با کاربردهای متفاوت وجود دارد که در ادامه با انواع پورت و کاربرد آنها آشنا خواهیم شد. پورت یا درگاه محلی برای اتصال کابلهای مختلف به قطعات است، اگر قسمت پشت کیس رایانه تان را نگاه کنید با تعداد زیادی جایگاه مواجه خواهید شد که هر کدام علاوه بر این که ظاهر متفاتی دارند وظایف معینی را نیز بر عهده دارند، در حقیقت سایر قطعات رایانه مانند مانیتور، اسپیکر، پرینتر و… توسط این درگاه ها به کیس کامپیوتر (در حقیقت مادربرد) متصل می شوند، در ادامه با جت آموز همراه باشید تا با هم به معرفی تعدادی از پورت های اصلی سیستم و کاربرد آنها بپردازیم.
انواع پورت در کامپیوتر
در کامپیوتر دو نوع پورت داریم، پورتهای سخت افزاری و پورتهای نرم افزاری که هر کدام از آنها دارای انواع مختلفی هستند.
- پورت سخت افزاری: محل اتصالی که در پنل جلو یا پشت کامپیوتر تعبیه شده است و از طریق آن میتوان دستگاههای جانبی مختلفی را به کامپیوتر متصل کرد. وظیفه اصلی پورت، برقراری ارتباط بین سیستم و دستگاههای جانبی برای انتقال اطلاعات است. به دلیل برقراری ارتباط بین دستگاههای مختلف به آن پورت ارتباطی هم گفته میشود. اگر تعداد زیادی دستگاه جانبی دارید و با کمبود پورت مواجه شدید از کارت افزونه یا Expansion Card استفاده کنید.
- پورت نرم افزاری: پورتهای نرم افزاری تعیین میکنند که کامپیوترها، اطلاعات را از یک IP مشخص با یک پورت مشخص، ارسال و دریافت کنند. پورت نرم افزاری قسمتی از یک آدرس اینترنتی است.
انواع پورت سخت افزاری
پورتهای سخت افزاری به دو نوع پورت سریال و پورت موازی تقسیم میشوند:
- پورت سریال: دستگاههایی که از طریق پورت سریال بهم متصل هستند در هر ثانیه یک بیت اطلاعات مبادله میکنند. رایجترین پورت سریال، کانکتور D-Subminiature یا D-sub است که سیگنالهای RS-232 را منتقل میکند.
- پورت موازی: دستگاههایی که از طریق پورت موازی با هم در ارتباط هستند انتقال دیتا در آنها از بیش از یک خط یا سیم ارتباطی انجام میشود. رایجترین پورت موازی، پورت پرینتر است.
پورت نرم افزاری چیست؟
آدرس اینترنتی را در نظر بگیرید. پورت نرم افزاری بخش مهمی از این آدرس است. پورت نرم افزاری تعیین میکند که سیستمها اطلاعات را از یک IP مشخص با یک پورت مشخص ارسال و دریافت کنند. برخی پورتهای نرم افزاری رزرو شدهاند و مورد تایید استاندارد جهانی شبکه هستند. مانند پورت ۲۵ که پورت مخصوص ایمیل است و پورت ۸۰ که مخصوص مرورگر وب است. در مجموع ۶۵،۵۳۵ پورت نرم افزاری وجود دارد. پورتهای نرم افزاری در لایه ۴ مدل مرجع OSI فعالیت میکنند و پروتکلهای انتقالی مانند TCP یا UDP مشخص میکنند که هر بسته به کدام پورت باید ارسال شود.
هدرهای TCP و UDP قسمتی دارند که شماره پورت را مشخص میکند. از رایجترین راههای نفوذ هکرها به سرورهای شبکه، ارسال ترافیک مخرب به پورتهای نرم افزاری است. به اینصورت که بطور تصادفی ترافیک را ارسال و هر پورتی که باز باشد وارد میشود. به همین دلیل باید در زمان پیکربندی فایروال تمام پورتها به جز پورتهای رزرو مسدود شوند. پورتهای رزرو عبارتند از پورت ۲۵ ایمیل، پورت ۸۰ مرورگر وب، پورت ۴۴۳ ترافیک وب و پورت ۳۳۸۹ مخصوص پروتکل RDP است.
معرفی تعدادی از پورت های اصلی سیستم و کاربرد آنها:
1. درگاه USB
پورت USB در سال ۱۹۹۶ توسط چندین کمپانی مطرح سختافزاری و نرمافزاری مانند اینتل، مایکروسافت، آیبیام و … طراحی و استاندارد شد. USB در حال حاضر پرکاربردترین پورت در کامپیوترهای شخصی است. پورت USB یا Universal Serial Bus که به معنای “درگاه همه گذر” نیز میباشد به عنوان استانداردی برای اتصال انواع وسایل ورودی و خروجی به سیستم استفاده میشود، میتوان این قسمت را متداولترین نوع درگاه شناخت، شما انواع مختلف این واحد را در تلفنهای هوشمند، حافظههای فلش، کابلهای یواسبی، تلوزیونها، وسایل صوتی تصویری، رایانه، لپتاپها و… مشاهده میکنید.
درگاه یو اس بی در سال ۱۹۹۹ به عنوان یک استاندارد ثبت شد و هماکنون به طور گستردهای استفاده میشود، از آنجایی که در دستگاههای مختلفی از این پورت استفاده میشود انواع مختلفی از آن شامل USB نوع A، نوع B، نوع Micro B، نوع C و… معرفی شد، در ادامه تصاویری از انواع مختلف این درگاه را مشاهده میکنید.
لازم به ذکر است: مدلهای دیگری از یو اس بی نیز وجود دارد، ما به انواع پرکاربرد تر این درگاه اشاره کردیم.
درگاه USB نسخههای مختلفی دارد یو اس بی نسخه ۱ اولین نمونه این درگاه است، یو اس بی نسخه ۲ متداول ترین نوع یو اس بی میباشد که نسبت به نسخه ۱ سرعت بیشتری نیز دارد و در نهایت یو اس بی نسخه ۳ که جدیدترین و سریع ترین نوع یو اس بی میباشد، هر سه نسخه دارای ظاهر یکسان ولی رنگهای متفاوتی میباشد یو اس بی نسخه های یک و دو اکثرا به رنگ های مشکی و سفید و یو اس بی نسخه سه به رنگ آبی میباشد، در ادامه تصویری از نسخه های مختلف این درگاه را مشاهده میکنید.
2. پورت HDMI
این درگاه بیشتر در وسایل صوتی تصویری مانند تلوزیونها استفاده میشود و کاربرد آن انتقال همزمان صدا و تصویر است، این کابل در سال ۲۰۰۳ به صورت عمومی عرضه شد، تصاویری از این کابل را در ذیل مشاهده میکنید.
3. پورت DVI
درگاه DVI یا Digital Visual Interface و به معنای “رابط دیجیتالی بصری” وظیفهی انتقال تصویر را بر عهده دارد، این واحد در سال ۱۹۹۹ ثبت شد و به عنوان جایگزینی برای درگاه VGA شناخته شد، تصاویری از این پورت را در ادامه میبینید.
این قسمت امروزه جای خود را به کابلهای HDMI داده است و کمتر استفاده میشود.
4. پورت VGA
VGA یا Video Graphic Array یک استاندارد برای انتقال تصویر است، البته امروزه جای خود را به پورتهای HDMI و DVI داده است و کمتر استفاده میشود، این کابل معمولا به رنگ آبی است و دارای دو پیچ در کنارههای خود میباشد.
5. درگاه Parallel یا موازی
این ورودی بیشتر برای اتصال پرینترها استفاده میشد و هر ۸ بیت را به صورت همزمان (موازی) منتقل میکرد، امروزه پورت USB جایگزین این درگاه شده است.
6. درگاه سریال
منظور از Serial این است که بیت ها یکی یکی منتقل میشوند، وطیفه این درگاه نیز انتقال داده بین دستگاههای مختلف است، این بخش نیز امروزه جای خود را به درگاه یو اس بی داده است.
7. درگاه PS / PS2
این درگاه بیشتر برای اتصال دستگاههای ورودی مثل موس و کیبرد به سیستم استفاده میشد، این پورت نیز امروزه جای خود را به درگاه یو اس بی داده است و تقریبا منقرض شده!
توجه: درگاههای دیگری نیز وجود دارند، ما در این آموزش سعی کردیم پورتهای اصلی را بررسی کنیم، همانگونه که خواندید اکثر این پورتها جای خود را به درگاه USB داده اند!
در پایان این آموزش شما باید مهارت های زیر را کسب کرده باشید:
- با پورتهای مختلف رایانه و کاربردهای آنها آشنا شده باشید.
- نام درگاهها را بدانید و آنها را بشناسید.
از اینکه ما را همراهی کردید ممنونیم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.