عوامل ریزش شاخص بورس چیست؟
عوامل ریزش شاخص بورس چیست؟
قیمت ها و روند سهام همواره به صورت صعودی حرکت نمی کنند و اکثرا حرکت آن ها به صورت پلکانی می باشد و در صورتی که قیمت سهام بیشتر از اندازه واقعی خود رشد کند و یا به قصد حفظ و برداشت سودآوی ناشی از افزایش قیمت سهام، سرمایه گذاران اقدام به فروش سهام خود می کنند اما ریزش و اصلاح سهم چه زمانی رخ می دهند اصلاح قیمت سهم در واقع حرکتی است که قسمتی از روند غالب بازار را خنثی می کند به این معنی که قیمت برخلاف موج اصلی حرکت می نماید. به طور کلی سهم به صورت پیوسته صعود یا نزول نمی کند و معمولاً صعود یا نزول آن بصورت پلکانی می باشد.
وقتی که قیمت ها بیش از اندازه واقعی خود رشد کنند به واسطه همین امر سرمایه گذاران اقدام به فروش سهام خود می کنند اگر این رشد قیمتی بیش از حد باشد در ادامه باعث ایجاد فروش های سنگین تری می شود که این دوران را دوران اصلاح قیمت سهام می گویند. ریزش قیمت را می توان با مثال شاخص بهتر توضیح داد، در دوران اصلاح تمام شرکت های حاضر در بورس دچار افت قیمت نمی شوند اما در زمان ریزش شاخص با منفی شدن دسته جمعی سهام شرکت ها مواجه خواهیم بود. در این مدت با تشکیل صف های فروش به صورت سریع و در طولانی مدت، ارزش سهام شرکت ها به شدت و در کوتاه ترین زمان کاهش می یابد.
اهمیت ریزش قیمت سهام
همانطور که میدانید دو مفهوم رشد یا ریزش قیمت سهام برای سرمایهگذاران بورسی اهمیت بسزایی دارد؛ در واقع سود و زیان سرمایهگذاران به همین دو مفهوم مرتبط است. زمانی که شاخص کل بورس رشد میکند، قاعدتاً اکثر سرمایهگذاران بازدهی مناسبی کسب کرده و هنگام ریزش قیمت سهام ، شاخص نیز اغلب این افراد با زیان مواجه میشوند. حال همانطور که اشاره شد، سرمایهگذاران حرفهای نظیر مدیران «صندوقهای سرمایهگذاری مشترک» در شرایط ریزش قیمت سهام ، بازار بورس هم چندان متضرر نمیشوند، زیرا این گروه از سرمایهگذاران با مطالعه عوامل بنیادی تاثیرگذار بر صنایع و شرکتها و همچنین بررسی نمودارهای مختلف بهخوبی میتوانند شروع دورههای منفی بازار را پیشبینی کنند. در ادامه عوامل تأثیر گذار بر بازار را که معمولا مورد توجه سرمایهگذاران حرفهای قرار دارد را مرور خواهیم کرد.
تأثیرگذاری اقتصاد جهانی بر بازار بورس
صنایع اصلی بورس ایران از قبیل صنایع فولاد، سنگ آهن، پتروشیمی، فلزات رنگی، سیمان و سایر سرمایهگذاریهای مرتبط که بیش از ۶۰ درصد ارزش بازار را شامل میشوند، تحت تاثیر اقتصاد جهانی و قیمت کالاها در بازارهای بینالمللی قرار دارند. همانطور که میدانید سرمایهگذاران حرفهای و مدیران صندوقهای سرمایهگذاری با مطالعه پیوسته شرایط اقتصاد جهانی در امریکا، اروپا، چین و… میکوشند تا تاثیر تحولات اقتصاد جهانی را بر قیمت کالاها در بازارهای بینالمللی بررسی کرده و اثر آن را بر صنایع «کامودیتی محور» در کشور نیز بسجند.
در واقع مدیران حرفهای نهادهای مالی میتوانند با تحلیل آخرین وضعیت قیمت کالاها در بازارهای جهانی، نسبت به پیشبینی قیمت و ارزش سهام شرکتهای مرتبط داخلی اقدام کنند. به همین دلیل است که حرفهایها از ریزش قیمت سهام به صورت ناگهانی شرکتهای بورسی، آسیب کمتری میبینند؛ چراکه با پیشبینی بهموقع کاهش قیمتهای جهانی اقدام به فروش سهامهای مرتبط میکنند. به عنوان مثال اگر قیمت جهانی فلز مس با کاهش شدیدی روبرو شود، ارزش سهام «ملیمس» ایران هم بهدنبال این تغییر با کاهش مواجه خواهد شد.
تاثیر عوامل اقتصاد کلان کشور
ارزش سهام شرکتها متاثر از عوامل و متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ ارز، بهره، مالیات، حاملهای انرژی، تعرفه بازرگانی و… قرار دارند. تحلیلگران مجرب با بررسی روند تغییرات متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر آن را بر صنایع مختلف بررسی کرده و نسبت به خرید و فروشسهام در بازار سرمایه اقدام میکنند. این افراد غالباً پیش از صعود یا سقوط ارزش سهام، سیگنالهای موثر بر اقتصاد کلان را رصد کرده و مانع ضرر و زیان به سرمایهشان میشوند. بهعنوان مثال افزایش شدید نرخ ارز باعث رشد قیمت سهام شرکتهای صادراتی میشود که معمولا هزینههای آنها ریالی و درآمدهایشان ارزی است.
تغییر در نرخ مالیات نیز باعث تحول در بازارهای مالی خواهد شد. مثلا با تصویب لایحه مالیاتی دونالد ترامپ در امریکا ارزش بازارهای مالی آن کشور بیش از ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد. همچنین افزایش نرخ بهره میتواند منجر به کاهش p/e بازار، کاهش ارزش سهام و کاهش شدید ارزش اوراق خزانه در بازار بدهی شود. تصمیمات کلان بر کاهش یارانههای انرژی نیز میتواند بر اقتصاد صنایع انرژیبر مانند فولاد، سیمان، پتروشیمی و… موثر باشد و قیمت سهام آنها را با کاهش شدید مواجه سازد.
تحولات درونی صنایع و شرکتها
تاثیرگذارترین عامل بر اقتصاد شرکتها، تحولات درونی صنایع و شرکتها است. همانطور که میدانید آخرین وضعیت اقتصادی شرکتها و تحولات درون آنها از طریق گزارشهای مالی شامل گزارشهای میاندورهای صورت سود و زیان ، گزارش تولید ماهانه، گزارش فعالیت هیئت مدیره، گزارش تفسیری مدیریت، گزارشهای افزایش سرمایه و گزارشهای شفافسازی منتشر میشود.
تحلیلگران حرفهای با بررسی پیوسته این گزارشها، ارزش سهام شرکتهای مذکور را بررسی کرده و سعی میکنند در زمانی که اخبار و گزارشهای رسمی درباره شرکت مناسب نیست، نسبت به فروش سهام آن شرکت اقدام کنند.
شایعات و تأثیر اخبار رسانههای جمعی
همانطور که میدانید اخباری که رسانهها اعم از شبکههایاجتماعی، خبرگزاریها، مطبوعات و… منتشر میکنند، تأثیر زیادی بر بازار سرمایه دارد. گاهی انتشار یک خبر منفی درباره وضعیت یک شرکت یا صنعت تأثیر زیادی بر ارزش سهام شرکتها خواهد داشت؛ بهویژه این تأثیرگذاری بر روی کسانی که سرمایهگذاری کوتاهمدت انجام میدهند و رفتارهایشان بیشتر جنبه احساسی دارد، ملموستر است.
انتشار این اطلاعات و تحلیلها با محتوای منفی، فشار فروش در معاملات سهام را افزایش میدهد و قیمت سهم را دچار افت ارزشی میکند. لازم است بدانید هر چقدر نفوذ رسانه منتشر کننده خبر بیشتر باشد و آن محتوا به دست افراد بیشتری برسد، تاثیرگذاری آن نیز بیشتر خواهد بود. سرمایهگذاران حرفهای نیز میدانند در زمانی که تحلیلها و اطلاعات منفی در مورد یک شرکت منتشر میشود، افت قیمتها بسیار محتمل است؛ البته اگر وضعیت بنیادی آن شرکت تغییری نکرده باشد، چنین تغییر قیمتی صرفاً یک موقعیت خرید برای حرفهایهای بازار است.
سخن آخر:
نوسان و ریسک جزو ذات بازار سرمایه بوده و در طول سالیان هم شاهد آن بوده ایم. اینکه بورس به رشد شگفت انگیزی میرسد و پس از یک دوره زمانی، قیمت سهام دوباره پایین می آید و به عبارتی شاهد ریزش سهام در بورس هستیم، موضوع جدیدی نیست. مساله اینجاست که بسیاری از تازه واردان بورس وقتی با اولین نزول قیمتی در سبد سهام خود رو به رو می شوند، این احساس ترس را دارند که سود به دست آورده و اصل پول خود را از دست میدهند و همین موضوع باعث میشود که همان انبوه تقاضا برای خرید سهام به تقاضا برای فروش تبدیل شود. اما آن چه در این بین اهمیت دارد این است که به صورت دقیق تری با مفاهیمی چون ریزش و اصلاح آشنا شویم،
لطفا نظرات خود در رابطه با مقاله عوامل ریزش شاخص بورس چیست؟ را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.