10 روش مدیریت مشکلات زندگی و مقابله با آنها

10 روش مدیریت مشکلات زندگی و مقابله با آنها. در این مقاله با جت آموز همراه باشید.
روشهای مدیریت مشکلات زندگی
همه افراد در زندگی خود با مشکلات گوناگونی روبهرو میشوند. حتی افرادی که به ظاهر آسانگیر هستند، با سختیهای بسیاری مقابله میکنند. مواجهه با چالشهای زندگی ناگزیر است و نمیتوان از آنها فرار کرد اما چطور باید با چالشهای زندگی روبهرو شویم؟ چه راهکارهایی وجود دارد که بتوانیم سلامت روانی خود در این ناملایمات حفظ کنیم؟ چگونه میتوانیم مدیریت مشکلات زندگی خود را به دست بگیریم؟ در ادامه راهکارهایی را معرفی میکنیم که به شما انواع «مهارتهای مقابلهای» (Coping Skills) و راهکارهای رویارویی با سختیها را میآموزد و نشان میدهد چطور میتوانید در میان دشواریها همچون یک قهرمان گام به گام جلو بروید.
1. بپذیرید با چالش روبهرو هستید
بسیاری از مردم چالشهای پیش روی خود را نادیده میگیرند. آنها مشکلات خود را انکار میکنند یا خودشان را متقاعد میکنند که مشکلاتشان کوچکتر از واقعیت هستند. این در حالی است که اولین گام برای غلبه بر یک مشکل، این است که وجود آن را بپذیرید. پذیرش اینکه یک چالش واقعی است و باید بر آن غلبه کنید میتواند واقعا ترسناک باشد اما به خاطر داشته باشید که شما تا کنون از پس بسیاری از مشکلات برآمدهاید و این بار نیز موفق خواهید شد.
2. برای مدیریت مشکلات زندگی، واقعیتها را ارزیابی کنید
هنگامی که آماده مبارزه با چالش روبهروی خود شدید، واقعیتها را ارزیابی کنید. از آنچه که در حال وقوع است، واقعا چه میدانید؟ آیا مطمئنید که شرایط را به درستی درک میکنید یا تصویر اشتباهی از شرایط در ذهن خود ساختهاید؟ مشکل واقعی شما ممکن است چیزی باشد که حتی متوجه آن نباشید. بهتر است کمی زمان بگذارید، موضوع را از جوانب مختلف بررسی کنید و با اطرافیان مورد اعتماد خود مشورت کنید تا درک درستی از واقعیت مشکل خود داشته باشید.
3. بررسی کنید چه ابزارهایی برای مقابله با مشکلات زندگی دارید
اکنون که میدانید با چه چیزی سر و کار دارید، بررسی کنید چه ابزارها و منابعی برای رویارویی با آن در دسترس دارید. به افرادی که میتوانند به شما کمک کنند یا به نقاط قوت خود فکر کنید. منابع فیزیکی مثل پول نیز ممکن است مفید باشند. همچنین، نقاط ضعف و بخشهای آسیبپذیر خود را بررسی کنید و فهرستی از همه این موارد تهیه کنید. این کار به شما کمک میکند بتوانید از قبل برنامهریزی کنید و در مورد رویارویی با مشکل خود واقعبین باشید.
4. برای مدیریت مشکلات زندگی، به دنبال اطلاعات بیشتر بگردید
هنگامی که با نقاط ضعف، نقاط قوت و ماهیت چالش پیش روی خود بیشتر آشنا شدید، شروع به یافتن اطلاعات جدید در مورد موقعیت خود کنید. درباره ماهیت چالش پیش روی خود تحقیق کنید تا بیشتر بدانید. با افرادی که با چالش مشابه شما روبهرو شدهاند، صحبت کنید و از آنها در مورد تجربههایشان بپرسید. این کار به شما کمک میکنید تصمیمگیری هوشمندانهتری در مورد مشکل خود داشته باشید.
برای مثال، فرض کنید که در محیط کار خود با چالش روبهرو هستید و احساس میکنید که عملکرد ضعیفی دارید. در این مورد، شما میتوانید در اینترنت یا کتاب راههای بررسی عملکرد را جستوجو کنید و دیدگاه واقعگرایانهتری نسبت به عملکرد خود داشته باشید. سپس با دیگران مشورت کنید و بدانید اوضاع برای کسانی که در شرایط مشابه با شما بودهاند، چطور پیش رفته است. همچنین، میتوانید از آنها بپرسید چه کارهایی برای بهبود عملکرد و حفظ شغل خود انجام دادهاند.
5. آنچه را که قابل حل است، حل کنید
برای مشکلاتی که ذهن شما را اشغال کرده، قدمی بردارید؛ حتی اگر این قدم بسیار کوچک باشد. در صورت نیاز، میتوانید فهرستی از مشکلات خود و راهحلهای ممکن برای آنها تهیه کنید. سپس، گزینههای موجود را بررسی کنید و با اطرافیان مورد اعتماد خود مشورت کنید. در آخر، یکی از راهحلها را انتخاب کنید و به جای منتظر ماندن، اقدام کنید. این کار به شما کمک میکند تا احساس بهتری داشته باشید.
6. مدتی را به مراقبت از خود اختصاص دهید
وقتی چالشهای زندگی سخت میشوند و افراد را درگیر خود میکنند، اهمیت «مراقبت از خود» (Self-caring) دوچندان میشود. اغلب افراد در این شرایط احساس میکنند زمانی که دوستان و اعضای خانوادهشان به کمک آنها نیاز دارند، مراقبت از خود خودخواهانه به نظر میرسد اما باید بدانید وقتی زمانی را به مراقبت از خود اختصاص بدهید، بهتر میتوانید با چالشهای شخصی خود روبهرو بشوید و از دیگران نیز مراقبت کنید.
7. برای مدیریت مشکلات زندگی، روی نقاط قوت خود تمرکز کنید
احتمالا اگر از شما نقاط ضعفتان را بپرسند، با تلاشی بسیار کم میتوانید فهرستی از آنها تهیه کنید اما باید بدانید که تمرکز بیشازحد روی این نقصها، نتیجه مثبتی به همراه ندارد. در عوض، باید سعی کنید بر نقاط قوت منحصربهفرد خود تمرکز کنید. توجه به این نقاط و استفاده از آنها در موقعیتهای گوناگون زندگی باعث میشود احساس خوبی نسبت به خود و زندگیتان داشته باشید. تحقیقات روانشناسی مثبتگرا نشان میدهد تمرکز بر نقاط قوت باعث افزایش شادی و کاهش افسردگی میشود و میزان اعتمادبهنفس را افزایش میدهد. برای استفاده از نقاط قوت خود میتوانید مراحلی را که در ادامه توضیح میدهیم، طی کنید.
8. با دیگران صحبت کنید
صحبت کردن با دیگران یک راه بسیار مفید برای مشورت گرفتن و تخلیه احساسات است. علاوه بر این، بسیاری از مشکلات در وهله اول زمانی به وجود میآید که ما در برقراری ارتباط صحیح با دیگران، شکست میخوریم. فرض کنید در رابطه عاطفی خود دچار مشکل هستید، بهترین راه این است که در این رابطه با طرف مقابل خود صحبت کنید. در مورد احساسات و خواستههای خود صادق باشید و آنها را تشویق کنید که همین کار را انجام دهند یا اگر در مدرسه مشکل دارید، با معلم یا مشاور مدرسه خود صحبت کنید. این افراد تجربه بسیار بیشتری در رسیدگی به مشکلات دارند و به احتمال زیاد، راهحلهای خوبی برای مشکل شما خواهند داشت.
9. خوبیهای زندگی را به خود یادآوری کنید
وقتی در زندگی اتفاقهای بدی رخ میدهد و اضطراب داریم، تمایل داریم چیزهای شگفتانگیزی را که در زندگی ما وجود دارند، نادیده بگیریم. واقعیت این است که مهم نیست اوضاع چقدر بد به نظر برسد، همواره نقطههای خوب نیز در زندگی وجود دارند. هنگام سختیها، به چیزهای خوب در زندگی خود توجه کنید. فهرستی از آنها تهیه کنید و زمانی را صرف لذت بردن از آنها کنید. این موارد ممکن است چیزهای بزرگی مثل داشتن والدین و دوستان خوب یا چیزهای کوچکی مثل شنیدن آواز پرندگان باشند.
10. برای مدیریت مشکلات زندگی، ذهنیت رشدی داشته باشید
برخی از افراد «ذهنیت ثابت» (Fixed Mindset) دارند. آنها تواناییهای خود را ثابت و غیرقابل افزایش میدانند، در نتیجه اگر در چالشی شکست بخورند، باور میکنند که توانایی کافی برای چیره شدن بر آن مشکل را نخواهند داشت و به کلی کنار میکشند. این افراد معمولا از شکستهای زندگی میترسند و از سختیها اجتناب میکنند. در مقابل ذهنیت ثابت، «ذهنیت رشدی» (Growth Mindset) قرار دارد. افرادی که ذهنیت رشدی دارند، به سختیهای زندگی به چشم نوعی چالش برای رشد بیشتر نگاه میکنند. آنها در برخورد با سختیهای زندگی سعی میکنند راهحلهای متفاوتی را انتخاب کنند چراکه باور دارند هر مشکلی قابل حل شدن است تنها برخی مشکلات به زمان و تلاش بیشتری نیاز دارند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.