رزولوشن 4K چیست؟
رزولوشن 4K چیست؟
اگر در چند سال اخیر دنیای فناوری و دستاوردهای آن را از نزدیک دنبال کرده باشید، حتماً اسم رزولوشن 4K به گوشتان خورده است. چند سالی از عرضه فناوری نمایش تصاویر در تصویری 4K میگذرد، اما آیا تا به حال فکر کردهاید که منظور از وضوح تصویری یا رزولوشن 4K دقیقاً چیست و اصلاً چرا این فناوری با این نام خوانده میشود؟
4K چیست؟
در اصل، منظور از 4K نوعی وضوح تصویری یا رزولوشن برای نمایش محتوا در نمایشگر است.
رزولوشن چیست؟
وقتی صحبت از نمایشگرها و صفحات نمایش به میان میآید، منظور از رزولوشن به طور ساده تعداد پیکسلهایی است که یک نمایشگر قادر به نمایش دادن آن است (پیکسل همان نقاط رنگی ریز تشکیل دهنده تصویر است). بنابراین هر چقدر یک عکس یا ویدیو با رزولوشن بالاتری نمایش داده شود، سطح جزئیات آن هم به مراتب بیشتر خواهد بود.
به طور معمول، برای نشان دادن وضوح تصویری یا رزولوشن یک نمایشگر، تعداد پیکسلهای نمایش داده شده در طول و عرض آن را ذکر میکنند. به عنوان مثال، وقتی از وضوح تصویری فول اچ دی یا 1080p در یک صفحه نمایش صحبت میشود، به این منظور است که این صفحه نمایش قادر به نمایش آرایهای از پیکسلها است که طول آن 1920 پیکسل و عرض آن نیز 1080 پیکسل میباشد.
منظور از رزولوشن 4k چیست؟
اگرچه ممکن است این یک سؤال ساده به نظر برسد، اما پاسخ کمی پیچیدهتر از آن چیزی است که فکر میکنید. اصولاً امروزه دو قالب 4K پذیرفته شده وجود دارد که یکی از آنها در تلویزیون و دیگری در سینما استفاده میشود.
استاندارد تلویزیونی رزولوشن 4K – همان چیزی که شما هم اغلب به صورت روزمره با آن مواجه هستید – به قابلیت نمایش 2160 در 3840 (عرض و طول) پیکسل در صفحه نمایش اشاره دارد. از بعد فنی، این فناوری در واقع به عنوان “UHD” یا “Ultra High Definition” شناخته میشود. به همین دلیل است که اغلب تلویزیونهایی که در بازار مشاهده میکنید با نام تجاری 4K UHD تبلیغ میشوند و نه فقط 4K.
تعریف دیگر 4K همان طور که اشاره کردیم در سینما متداول است. پروژکتورهای 4K سینما هم مانند همان چیزی که در تلویزیون میبینیم قادر به نمایش تصاویر با تعداد پیکسلهای عمودی 2160 پیکسل هستند. اما تعداد پیکسلهای افقی به جای 3840 پیکسل برابر 4096 پیکسل است. این استاندارد توسط مؤسسه ابتکارات سینمای دیجیتال (DCI) تنظیم شده است؛ DCI سازمانی است که توسط استودیوهای بزرگ فیلمسازی برای تست و استانداردسازی تجربه سینمای مدرن تشکیل شده است.
جالب اینجاست از آنجا که فیلمها را میتوان در نسبتهای ابعاد مختلف فیلمبرداری کرد، هیچ محدودیتی در میزان پیکسلهای افقی در یک پروژکتور 4K وجود ندارد.
خوب، پس به زبان ساده رزولوشن 4K در تلویزیون به چه معناست؟
دوباره تکرار میکنیم، که منظور از اینکه یک تلویزیون یا هر صفحه نمایش مشابه دیگری دارای رزولوشن 4K میباشد، این است که توانایی نمایش 3840 پیکسل افقی و 2160 پیکسل عمودی را دارد. این تعداد پیکسل (با ضرب طول و عرض میتوان مجموع تعداد پیکسلها را به دست آورد) چهار برابر چیزی است که در یک صفحه نمایش فول اچ دی یا 1080p دیده میشود.
چرا رزولوشن 4K با این نام خوانده میشود؟
این هم یک سوال نسبتاً پیچیده دیگر در مورد فناوری 4K است. همانطور که اشاره کردیم، فرمت سینمایی 4K که توسط DCI ارائه شده، دارای 4096 پیکسل افقی یا همان 4K است (K مخفف کلمه کیلو و به معنای 1000 است).
اما در طرف دیگر تلویزیونها فقط 3840 پیکسل در محور افقی خود دارند و بنابراین از لحاظ فنی 4K نیستند. اما از آنجا که این اصطلاح جالب و شیک به نظر میرسد، تقریباً همه از آن با عنوان 4K یاد میکنند! به همین دلیل هم شرکتهای سازنده عبارت “UHD” را در ادامه 4K ذکر میکنند تا به نوعی توضیح بیشتری ارائه داده باشند.
مورد دیگری که میتواند کمی گیج کننده باشد، تغییر ملاک نامگذاری با عبور از وضوح تصویری 720p و 1080p (این اندازه گیری های اندازه پیکسل های عمودی است) به 4K است. در رزولوشنهای 720p و 1080p نامگذاری بر حسب تعداد پیکسلهای عمودی انجام شده اما در 4K تعداد پیکسلهای افقی ملاک قرار گرفته است (که البته در تلویزیونها باز هم تا رسیدن به 4K واقعی فاصله دارد). بنابراین اگر به همان شیوه سابق پیش میرفتیم، باید به جای 4K از عبارت 2160p استفاده میکردیم.
حال، سؤال اینجاست که چرا شیوه نامگذاری تغییر کرده است؟ جواب بسیار ساده است. 4K نسبت به 2160p جذابتر به نظر میرسد و میتواند در جلب توجه مخاطبان موفقتر عمل کند.
امیدوارم این مقاله برایتان مفید بوده باشد. اگر نظری در خصوص محتوای مطلب و رزولوشن 4K دارید، خوشحال میشویم آن را از طریق بخش نظرات با ما و دیگر خوانندگان دیجی رو در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.