بیت کوین چیست؟ از صفر تا صد به زبان ساده!
بیت کوین چیست؟ از صفر تا صد به زبان ساده!
باسلام، با یکی دیگر از مقالات آموزشی با شما هستیم!
اینبار با مبحثی که زیاد ازش یاد میشه بیت کوین چیست؟ BlockChain چیست؟ قراره مقاله کاملی برای شما عزیزان ارائه بدیم پس با ما همراه باشید!
بیت کوین چیست و چه کاربردی دارد؟
یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز و بدون داشتن بانک مرکزی یا یک مدیر واحد است، که بدون نیاز به واسطه ها می تواند از یک کاربر به کاربر دیگر در شبکه بیت کوین ارسال شود. معاملات توسط گره های شبکه از طریق رمزنگاری تایید می شوند و در یک دفترچه عمومی توزیع شده به نام blockchain ضبط می شوند. بیت کوین در سال ۲۰۰۸ توسط شخص ناشناخته یا گروهی از افراد با استفاده از نام Satoshi Nakamoto اختراع شد و در سال ۲۰۰۹ با انتشار کد منبع آن به عنوان نرم افزار منبع باز شروع شد.
بیت کوین به عنوان پاداش فرآیند شناخته شده به عنوان معدن ایجاد می شود. آنها می توانند برای سایر ارزها، محصولات و خدمات مبادله شوند. بیت کوین بخاطر استفاده در معاملات غیرقانونی، مصرف زیاد برق! نوسانات قیمت و سرقت از صرافی ها مورد انتقاد قرار گرفته است. برخی اقتصاد دانان از جمله چندین برنده جایزه نوبل، آن را حباب سوداگرانه توصیف کرده اند. بیت کوین همچنین به عنوان یک سرمایه گذاری مورد استفاده قرار گرفته است، اگرچه چندین آژانس نظارتی هشدار های مربوط به سرمایه گذاران را درباره بیت کوین صادر کرده اند!
نکته:
نام دامنه “bitcoin.org” در ۱۸ اوت ۲۰۰۸ ثبت شد. در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸، پیوندی به مقاله ای به نویسندگی Satoshi Nakamoto با عنوان بیت کوین: یک سیستم نقدی الکترونیکی Peer-to-Peer به یک لیست پستی رمزنگاری ارسال شد. ناکاموتو نرم افزار بیت کوین را به عنوان کد منبع باز پیاده سازی کرد و آن را در ژانویه ۲۰۰۹ منتشر کرد؛ هویت ناکاموتو ناشناخته است!
در ۳ ژانویه ۲۰۰۹، شبکه بیت کوین ایجاد شد که ناکاموتو اولین بلوک زنجیره را، که به عنوان بلوک پیدایش معروف است، استخراج کرد. گیرنده اولین معامله بیت کوین cypherpunk هال فینی بود که اولین سیستم اثبات کار قابل استفاده مجدد (RPoW) را در سال ۲۰۰۴ ایجاد کرده بود. فینی نرم افزار بیت کوین را در تاریخ انتشار بارگیری کرد و در تاریخ ۱۲ ژانویه ۲۰۰۹ ده بیت کوین از ناکاموتو دریافت کرد. سایر حامیان اولیه CypherPunk سازندگان پیشینیان بیت کوین بودند!
تحلیلگران BlockChain تخمین می زنند که ناکاموتو قبل از ناپدید شدن در سال ۲۰۱۰ هنگامی که وی کلید هشدار شبکه و کنترل مخزن کد را به Gavin Andresen تحویل داده بود، حدود یک میلیون بیت کوین را استخراج کرده بود. آندرسن بعداً در بنیاد بیت کوین توسعه دهنده اصلی شد. آندرسن سپس به دنبال عدم تمرکز کنترل بود. این فرصت برای بحث و گفتگو در مسیر توسعه آینده بیت کوین، بر خلاف تصور درک شده از مشارکت های ناکاموتو، باقی مانده است.
بیت کوین تحت کنترل چه کسی است؟
بیت کوین بر خلاف پول های امروزی که عرضه و توزیع آنها در اختیار دولت هست! در کنترل هیچ فرد، گروه و یا سازمان خاصی نیست. افرادی که وارد شبکه بیت کوین میشوند، باید قوانین مربوط به شبکه را بپذیرند. این قوانین به صورت کدهای برنامهنویسی است که در اینترنت توسط همه قابل مشاهده است.
هدف بیت کوین چیست؟
به طور خلاصه هدف پیدایش بیت کوین انتقال و یا ذخیره امن پول بود! از همین جهت آن را میتوان یک سیستم پرداخت و بانکداری دیجیتال امن دانست! بیت کوین در واقع کنترل واقعی پول را به دست خود افراد برگردانده و با کلمه عبور ویژه ای که کلید خصوصی نام دارد، تنها مالکین این کلیدها قادر به خرج کردن و انتقال بیت کوینها خواهند بود..
از سوی دیگر پولهای دیجیتال همواره با یک مشکل بزرگ روبرو بوده اند! که « دو بار خرج کردن » نام دارد. این مشکل در اسکناسهای کاغذی و پولهای فیزیکی وجود نداشت.
مثال:
برای مثال شما نمیتوانستید پولی را که در قبال خرید یک تلویزیون خرج کردهاید، دوباره برای خرید یک کالای دیگر استفاده کنید. اما در دنیای دیجیتال این موضوع فرق دارد. اگر پول دیجیتال مانند یک فایل باشد! شما میتوانید آن را همزمان در دو محل جداگانه خرج کنید و تا فروشندگان از این موضوع اطلاع حاصل کنند، شما خریدهایتان را انجام دادهاید.
به خاطر همین هم تا قبل از حضور ارزهای دیجیتال همیشه یک سازمان مرکزی برای بررسی موجودیهای اشخاص وجود داشت تا جلوی این اتفاق را بگیرد. اما با پیدایش بیت کوین وجود یک سازمان مرکزی از میان برداشته شد و مسئولیت بررسی این تراکنشها به کل افراد شبکه محول شد. پس دیگر هدف مهم بیت کوین، حل مشکل دوبار خرج کردن بدون اعتماد به فردی دیگر بود.
آیا Bitcoin توسط آژانس امنیت ملی آمریکا ساخته شده است؟
یکی از فرضیه های بحث برانگیز درباره هویت سازنده بیت کوین! به دولت آمریکا برمیگردد. طبق این فرضیه بیت کوین یک پروژه آزمایشی است.. که توسط NSA به وجود آمده است تا با آماده کردن فضای موجود، ارز دیجیتالی را بعدا روی کار آورد که کاملا توسط دولت آمریکا کنترل میشود، حتی یکی از بنیانگذاران شرکت امنیتی کسپرسکی نیز این فرضیه را تکرار کرده بود. اما این مسئله تا چه حد میتواند صحت داشته باشد؟
ادامه:
در قسمت زیادی از بخش رمزنگاری بیت کوین، تابعی استفاده شده که توسط NSA طراحی شده است! همچنین ساتوشی ناکاموتو کسی است که احتمال می رود بیش از یک میلیون سکه بیت کوین داشته باشد! برای همین اگر فرد شکاکی باشید که به تئوریهای توطئه نیز علاقمند است! احتمالا این فرضیه را باور میکنید. اما باید بدانید بدترین کاری که NSA می توانسته انجام دهد! ساختن یک ارز دیجیتال بوده که کنترل آن توسط هیچکس ممکن نیست؛ از سوی دیگر اینکه ساتوشی ناکاموتو چه کسی بوده، نباید مسئله بسیار مهمی باشد چرا که همه میتوانند کدهای نرم افزار بیت کوین را مشاهده کنند و قوانین آن برای همه آشکار است. کسانی هم که بخواهند از این قوانین تخطی کنند، شبکه جلوی فعالیت آنها را میگیرد!
آیا تعداد بیت کوین ها به صورت نامحدود است؟
دولت ها و بانک های مرکزی این قدرت را دارند که به صورت نامحدود پول چاپ کنند! و با این کار ارزش پولهای ملی خود را کم کنند. در شبکه بیت کوین با اینکه همه افراد میتوانند در خلق واحدهای پولی جدید مشارکت کنند، اما تعداد کل سکههایی که میتواند ساخته شود محدود به ۲۱ میلیون واحد است. محدود بودن این تعداد یکی از همان قوانینی است که در کدهای شبکه نوشته شده است. از مجموعه قوانین شبکه با عنوان پروتُکل هم یاد میشود…
بیت کوین های جدید طی فرایندی که استخراج یا ماین کردن نام دارد! تولید شده و در شبکه آزاد میشوند. این فرایند را شاید در عکسهایی از معدنکاران خستهای دیده باشید که با بیل و کلنگ به جان سنگهای معدن افتادهاند و از دل آنها سکههای با نشان B یا همان بیت کوین خارج میکنند.
اما این فرایند با آنچه در این عکسها نشان داده میشود کاملا متفاوت است و در ادامه به تشریح آن خواهیم پرداخت. استخراج بیت کوینها در دورههای زمانی مشخصی کاهش مییابد و به همین خاطر استخراج واحدهای جدید رفته رفته سختتر میشود. یکی از دلایل عمدهای که موجب ارزشمند شدن آن در طول زمان و یا به عبارت دیگر بالا رفتن قیمت آن شده، ویژگی محدود بودن آن است.
بلاک چین چیست؟
زنجیره ای در ابتدا زنجیره بلوک یک لیست در حال رشد از سوابق به نام بلوک است! که با استفاده از رمزنگاری به یکدیگر پیوند می خورند. هر بلوک حاوی یک هش رمزنگاری از بلوک قبلی، یک جدول زمانی و داده های معامله ( که عموماً به عنوان یک درخت مرکل نشان داده می شود) است..
یک BlockChain در برابر تغییر داده ها مقاوم است. این “یک دفترچه باز و توزیع شده است! که می تواند معاملات بین دو طرف را به صورت کارآمد و به روشی قابل اطمینان و دائم ثبت کند.” برای استفاده به عنوان یک دفترچه توزیع شده، یک BlockChain معمولاً توسط یک شبکه همتا به همسالان مدیریت می شود. که بصورت جمعی به پروتکل برای ارتباطات بین گره و اعتبارسنجی بلوک های جدید پایبند هستند. پس از ثبت، داده ها در هر بلوک معین، بدون تغییر کلیه بلوک های بعدی، که نیاز به اجماع اکثریت شبکه دارد، نمی توانند به صورت برگشتی تغییر کنند. اگرچه سوابق BlockChain تغییر ناپذیر است، ممکن است BlockChain با طراحی ایمن در نظر گرفته شده و نمونه ای از سیستم محاسباتی توزیع شده با تحمل بالای گسل بیزانس را نشان دهد. بنابراین، اجماع غیر متمرکز با یک BlockChain ادعا شده است.
تاریخچه:
BlockChain توسط شخص (یا گروهی از افراد) با استفاده از نام Satoshi Nakamoto در سال ۲۰۰۸ اختراع شد تا به عنوان دفتر معاملات عمومی بیت کوین رمزنگاری خدمت کند. هویت Satoshi Nakamoto ناشناخته است. اختراع BlockChain برای بیت کوین، آن را به اولین ارز دیجیتال تبدیل کرد که بدون نیاز به یک منبع معتبر یا سرور مرکزی، مشکل دو برابر کردن را برطرف کرد. طراحی بیت کوین از برنامه های دیگر الهام گرفته است، BlockChain هایی که برای عموم قابل خواندن هستند! توسط Cryptocurrency بطور گسترده استفاده می شوند. BlockChain نوعی راه آهن پرداخت محسوب می شود.
BlockChain های خصوصی برای استفاده در تجارت پیشنهاد شده اند. منابعی مانند ComputerWorld بازاریابی چنین زنجیره ای ها را بدون مدل امنیتی مناسب “روغن مار” نامیدند.
بیت کوین از کجا میاد؟
پاسخ این سوال که بیت کوینها توسط چه کسی ساخته میشوند با اینکه انگیزه ماینرها برای فعالیت در شبکه چیست، یکی است. اولین استخراجکنندهای که در شبکه زودتر از بقیه موفق شود معمای ریاضی بلاک را پیدا کند، پاداشی معادل واحدهای پولی خود شبکه یعنی همان بیت کوین دریافت میکند. این پاداش برای ماینرها از دو منبع اساسی تامین میشود:
- کارمزد یا هزینه تراکنشها که توسط کاربران مشخص شده است.
- پاداش بلاک که پس از حل بلاک، به استخراجکننده برنده تعلق میگیرد.
تراکنش های بیت کوین رایگان نیستند و کاربران برای جلب توجه ماینر ها برای تایید کردن تراکنشهایشان، باید مبلغ مشخصی بیت کوین را به عنوان هزینه و کارمزد آن تعیین کنند. ماینرها نیز به طور منطقی به انتخاب تراکنشهایی علاقه نشان میدهند که کارمزدشان نسبت به بقیه بالاتر است.
دلایل افزایش قیمت!
تعدادی از عوامل موثر که از آنها یاد کردیم، تاثیر مثبتی بر روی قیمت بیت کوین میتوانند داشته باشند. برای نمونه ارائه محصولات مالی بیشتر نظیر قراردادهای آتی و ETF ها، توجه سرمایهگذاران مختلف و بزرگ را میتواند به سمت آن جلب کند. قانونگذاریهای مثبت در این حوزه نیز میتواند به نفع قیمت بیت کوین تمام شود.
از سوی دیگر این ارز دیجیتال زادهی بحران مالی سال ۲۰۰۸ است به همین خاطر هر شرایطی که به بیثباتی اقتصادی در سطح جهانی منجر شود، میتواند توجهات را به سمت bitcoin به عنوان ابزاری که توانایی ذخیره ارزش دارد جلب کند. بیثباتیهای اقتصادی میتوانند نشأت گرفته از جنگهای داخلی، تورمهای فزاینده و مهارنشدنی و مسائل ژئوپلیتیک باشند.
جنبه کلی:
اگر از جنبه کلی به قضیه نگاه کنیم، عواملی که باعث کاهش عرضه و افزایش تقاضا میشوند را نیز میتوان به عنوان دلایل رشد قیمت دانست. میزان تولید bitcoin یا آزاد شدن آن در شبکه توسط استخراج کنندگان، متغیری است که از دست ماینرها و افراد دیگر خارج است و در قوانین شبکه نوشته شده است. نرخ استخراج، در هر ده دقیقه برای یک دوره ۴ ساله، یک میزان ثابت است، با این حال ورود بیت کوینهای استخراج شده به صرافیها و محل خریدوفروش است که میتواند به عنوان عرضهی تاثیرگذار شناخته شود.
برای همین هم وقتی قیمت از مقدار خاصی کمتر میشود، هزینهای که استخراجکنندگان در قبال به دست آوردن بیت کوین متحمل میشوند افزایش مییابد و فروش آن توسط استخراجکنندگان کاهش مییابد. دلایل دیگری که میتوانند سبب افزایش تقاضا و به تبع آن بالا رفتن قیمت شوند، کاربردی شدن بیت کوین و پذیرش هر چه بیشتر آن توسط کسبوکارها و مردم است. برای نمونه در صورتی که کسبوکارهای مطرحی مثل آمازون یا اپل بیت کوین را به عنوان روش پرداخت بپذیرند، این مسئله میتواند موجب رشد قیمت این ارز دیجیتال شود.
دلایل کاهش قیمت!
در مقابل عواملی که میتوانند باعث افزایش قیمت شوند، دلایل و اتفاقات دیگری هم هستند که کاهش قیمت بیت کوین را رقم میزنند. اعلام ممنوعیتهای استخراج و خریدوفروش به همراه خبر رد شدن محصولات مالی مثل ETF ها، از مهمترین عواملی هستند که قیمت این پول دیجیتال در دورههای زمانی کوتاهمدت میتواند تحت تاثیر آنها قرار بگیرد.
بیت کوین را چگونه نگهداری کنیم؟
برای ذخیره یا نگهداری بیت کوین نیازی به افتتاح حساب در بانکها یا شرکت خاصی ندارید. در این فضا شما بانک خودتان هستید. یک کیف پول، ابزاری برای نگهداری، ارسال و دریافت بیت کوین است. کاربران میتوانند با توجه به شرایط و نیازهایشان از انواع مختلف کیف پول بیت کوین استفاده کنند. کیف پولهای موبایل، دسکتاپ، تحت وب، کیف پولهای کاغذی و سخت افزاری از جمله این موارد هستند.
کیف پول های موبایل، دسکتاپ، تحت وب و کاغذی رایگان هستند و کاربران میتوانند! آنها را به راحتی دانلود و نصب کنند. اما کیف پولهای سخت افزاری به دلیل فیزیکی بودن، باید خریداری شوند.
- Ledger Nano S
- Ledger Blue
- Trezor Wallet
- https://www.blockchain.com/wallet
- KeepKey
توجه داشته باشید که تراکنشها قابل برگرداندن نیست و شبکه زیر نظر هیچ سازمانی قرار ندارند! به همین دلیل، حتما از کیف پول خود نسخه پشتیبان تهیه کنید و کلمات بازیابی را در محل مطمئنی نگهداری کنید تا در صورت بروز هرگونه مشکل برای دستگاهی که کیف پول روی آن نصب است، بتوانید مبالغ خود را روی دستگاه دیگری بازیابی کنید. همچنین به هیچ عنوان رمزعبور یا کلید خصوصی کیف پول خود را در اختیار شخص دیگری قرار ندهید.
نقاط ضعف بیت کوین :
مسائل قانونی
موقعیت قانونی بیت کوین از کشوری تا کشور دیگر به شدت متفاوت است. در برخی کشورها، استفاده و معامله از طریق بیت کوین ترغیب می شود در حالی که در دیگر کشورها غیرقانونی و ممنوع اعلام شده است.
نگرانی های زیادی در رابطه با نیاز جنایتکاران به بیت کوین وجود دارد! برخی خبرگزاری ها حتی اعلام کرده اند شهرت بیت کوین تنها به دلیل توانایی آن برای مبادله کالاهای غیرقانونی می باشد. در حقیقت، هنگامی که بازار سیاه اینترنتی به نام Silk Road متلاشی شد، ارزش بیت کوین فورا کاهش یافت
درجه ی به رسمیت شناختن
اگر چه بعضی از دولت های جهان هنوز هیچ قوانینی را در رابطه با بیت کوین وضع نکرده اند و حتی بعضی به طور کامل آن را ممنوع کرده اند، این ارز رمزپایه در کشورهای بسیاری به رسمیت شناخته شده و کاملا قانونی است. اکثر تجارت ها اعم از بزرگ و کوچک همچنان به آن بی توجه هستند. تقریبا می توان گفت این که بخواهیم دیگر ارزها را رها کرده و منحصرا از بیت کوین استفاده کنیم، تقریبا غیرممکن است.
مفقودی کلیدها (رمز ها)
کلید یک رمز عبور منحصر به فرد و الفبایی است که برای دسترسی به کیف پول بیت کوین ضروری است. گم کردن این کلید به معنای از دست دادن کیف پول می باشد. با این حال، اکثر کیف پول های فعلی مکانیسم هایی برای پشتیبان گیری اطلاعات و بازگردانی رمز عبور دارند. اما بدیهی است قبل از اینکه کاربران بتوانند از آن ها استفاده کنند باید اقدامات لازم جهت تنظیم آن ها را انجام بدهند.
نوسانات
قیمت این ارز رمزپایه دارای فراز و نشیب هایی بوده و می باشد و از میان چرخه های گوناگون صعودی و نزولی گذر کرده است که از بعضی از آن ها به عنوان حباب و یا انفجار قیمتی یاد می شود. بیت کوین در تاریخ پیدایش خود با افزایش های جدیدی تنها به منظور این که بتواند با افت های بزرگی که پس از آنها بوجود می آیند مواجهه کند، همراه بوده است. ارزش این ارز دیجیتال غیرقابل پیش بینی است زیرا معمولا به سرعت و به شدت در حال تغییر است که می تواند باعث خسارت مالی قابل توجهی به یک سرمایه گذار بی احتیاط شود.
توسعه مداوم
آینده ی بیت کوین نسبتا مشخص نیست. در حال حاضر، دولت ها و بانک ها قادر به کنترل این ارز نیستند. اما هرچه این ارز بزرگتر و مشهور تر می شود، دولت های بیشتری سعی می کنند آن را تحت کنترل خود قرار دهند. یک بیت کوین که تحت کنترل قرار گرفته و قانون گذاری شده است، یک نوع ارز کاملا متفاوت خواهد بود.
تفاوت بیت کوین و پول چیست؟
عدم تمرکز
همه ی ارزهای جهان به غیر از ارزهای رمزنگاری، توسط یک متولی اداره می شوند. برای انجام یک تراکنش از طریق بانک، مردم باید هزینه های گزافی را بپردازند و معمولا زمان زیادی طول می کشد تا پول به صاحب آن برسد. از سوی دیگر بیت کوین به وسیله ی هیچ شخصی کنترل نمی شود. آن دارای یک شبکه نامتمرکز است که توسط همکاری و ارتباط همه ی مردمی که در آن مشارکت دارند، ساخته شده است. به این دلیل، اگر حتی بخشی از شبکه خاموش و یا قطع شود، خللی در انجام تراکنش ها به وجود نمی آید.
بیت کوین نمی تواند جعلی و یا تقلبی باشد
بیت کوین طوری طراحی شده است که در برابر اقدامات تقلبی و جعل ارز مقاوم می باشد. این ارز رمزپایه با استفاده از فناوری بلاک چین و همچنین به وسیله ی مکانیزم های دفاعی گوناگونی که در هر الگوریتم گنجانده شده مشروعیت یافته است. اکثر ارزهای سنتی کاملا مستعد تقلب هستند و کسانی که آنها کنترل را می کنند تقریبا هیچ راه حلی برای آن ندارند.
طول عمر
بیت کوین در یک شکل فیزیکی وجود ندارد و این به این معنی است که این ارز دیجیتال نمی تواند از نظر فیزیکی خراب شود یا از بین برود. هر بیت کوین برخلاف پول کاغذی و یا سکه ها دارای عمری ابدی است.
پس از ارسال بیت کوین امکان بازگشت آن وجود ندارد
اگر کسی به اشتباه ارز خود را به یک کیف پول دیگر واریز کند، امکان برگشت آن وجود ندارد. مانند بسیاری از ویژگی های دیگر بیت کوین، این کار برای جلوگیری از تقلب و کلاهبرداری انجام شده است. متاسفانه در مورد ارزهای سنتی و فیات، در اکثر تراکنش ها پس از ارسال، امکان برگشت پول تنها با یک تماس فراهم می شود.
عدم محدودیت
برخی ارزهای سنتی مانند یورو و دلار در کشورهای زیادی پذیرفته می شوند اما بیشتر ارزها تنها می توانند در محدوده جغرافیایی کشور مبدا استفاده شوند. در مقابل بیت کوین، یک ارز آنلاین است، به این معنی که محدوده عمل مجاز آن در سراسر جهان است
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.