ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال چیست؟
این روزها مدام از ارزهای دیجیتالی صحبت میشود. اما با وجود شهرتی که پیدا کردهاند هنوز هم عده زیادی از افراد دقیقا نمیدانند که منظور از ارز دیجیتال چیست و این ارزها دقیقا چه کاربردی در دنیای امروز دارند. ارزهای دیجیتالی در حقیقت ارزهایی هستند که با پروتکلهای رمزگذاریشده طراحی میشوند و هدفشان کاهش تقلب و ممانعت از جعل و کلاهبرداری ارزی است. اگر شما هم کنجکاو هستید که درباره هویت و کارکرد این ارزهای تازهوارد، بیشتر بدانید، بهتر است تا پایان این مقاله با جت آموز همراه باشید.
ارز دیجیتال یک واحد پول غیر ملموس و رمزنگاری شده است که پشتوانه آن در اکثر موارد بر اساس عرضه و تقاضای بازار بوده و ارزش این نوع ارزها نیز بر اساس همین معیار تعیین می شود. معمولا به ارزهای دیجیتال پول الکترونیکی نیز گفته می شود. واژه «ارز دیجیتال» ترجمه فارسی عبارت انگلیسی«cryptocurrency» است.
این کلمه انگلیسی از دو عبارت crypto به معنای رمز و currency به معنای ارز تشکیل شده است. به همین دلیل گاهی از معادل «رمز ارز» یا «ارز رمزگذاری شده» برای این مفهوم نیز استفاده میشود. ارزهای مجازی به دو دسته متمرکز و غیرمتمرکز تبدیل می شوند. پول مجازی متمرکز زیر نظر یک شرکت یا موسسه واسطه ای خاص فعالیت می کنند. توجه به این نکته بسیار ضروری است که ارزهای دیجیتال قابلیت نقدشوندگی نداشته و تنها به صورت آنلاین قابل مبادله هستند.
داستان تولد ارزهای دیجیتالی
عده اندکی از افراد از پیدایش انواع ارز دیجیتال اطلاع دارند. این پدیده، در واقع به عنوان اختراعی در کنار یک اختراع دیگر، پا به دنیای ارزها گذاشت. بیتکوین، معروف ترین ارز دیجیتالی است که خالق آن، فردی ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو است. هویت این فرد کاملا مشخص نیست و فرضیههایی وجود دارد که شاید این فرد، نامی جعلی برای گروهی از افراد باشد که اقدام به تولید و طراحی نخستین ارز دیجیتال یعنی بیتکوین کردهاند که نخستین و مهمترین پول دیجیتال است و از سایر انواع این ارز بیشتر در معرض قضاوت و تحلیل قرار میگیرد.
به عبارت دقیقتر، در دنیای دیجیتال به بیتکوین توجه زیادی میشود. این ارز، قیمت ارزهای دیگر را تعیین میکند و روی مسیری که ارزهای دیگر دیجیتالی طی میکنند، اثرات فوقالعادهای دارد. قبل از اینکه ایده طراحی و تولید اسکناسهای دیجیتالی به عرصه ظهور برسد، بیتکوین به عنوان ارزی به بازار عرضه شد که برای معامله و انجام تراکنشهای مختلف با آن، هیچ واسطهای میان دریافتکننده و گیرنده وجود نداشت. در واقع، ارز دیجیتال بیت کوین در بستری کاملا غیرمتمرکز، امکان معامله میان دو فرد را بدون نیاز به بانکها و موسسات فراهم میکند. در واقع، بیت کوین و شیوه جذاب تراکنش با آن، قبل از اینکه ایده پول دیجیتالی به منصه ظهور برسد، پا به دنیا گذاشت.
مهمترین ویژگی آن:
مهمترین ویژگی ارز دیجیتال در غیرمتمرکز بودن آن است. یعنی هیچ نهاد، سازمان یا دولت خاصی، آن را تحت نظارت و کنترل خود ندارد. در نتیجه، دیگر خبری از دخالت دولتها در مدیریت و پیشبرد پروژههای موجود در شبکه بلاکچین نیست. شبکه بلاکچین، شبکهای وسیع و گسترده است که ارزهای دیجیتالی در بستر آن تبادل میشوند.
استفاده از انواع ارز دیجیتال برای تراکنشهای مالی مختلف از نقاط گوناگون دنیا مقدور است. برای انجام هرگونه تراکنش با ارز دیجیتالی در بستری گسترده نیاز به کلیدهای عمومی و خصوصی وجود دارد. این کلیدها، امنیت فعالیت با رمزارزهای دیجیتالی را بالا میبرند. در واقع، عملیات تراکنش با ارزهای دیجیتال به کمک فرایندهای رمزگذاری مسیر تراکنش انجام میشود.
در روشهای قبلی که نسبت به تراکنش با ارزهای دیجیتال و بلاکچین، سنتی محسوب میشوند، مبلغ زیادی به عنوان کارمزد در جابجایی ارزها و معاملات از سوی موسسات مالی واسطه و بانکها دریافت میشود. اما انجام فعالیتهای گوناگون با انواع ارز دیجیتال دیگر چنین مشکلی ندارد. یعنی به ازای مبلغ بسیار اندکی از کارمزد، امکان تراکنشهای مالی وجود دارد.
مزایای ارز دیجیتال نسبت به پول
هنگام انجام مبادلات با ارزهای رایج معمولا یک واسط به نام بانک وجود دارد که معاملات شما را از همه جهت می تواند نظارت و مدیریت کند. برای مبادلات ارزهای دیجیتال هیچ نهاد ناظری وجود نداشته و کاربر می تواند برای تمامی افرادی که دارای کیف پول مجازی هستند مبلغ و یا اعتبار مورد نظر را واریز نماید.
از دیگر مزایای این نوع ارزها می توان به فراگیر بودن و عدم وابستگی به مرزهای جغرافیایی است. برای مبادلات بین المللی شما می بایست از ارزهای مورد تایید بنگاه و یا کشور مقصد استفاده می نمودید، تا آن شخص یا بنگاه نیز بتواند با آن پول به مبادلات خود بپردازد.
امنیت بسیار بالا از دیگر مزایای این ویژگی می باشد. ارزهای دیجیتال با کدهای پیچیده ای که بر روی آن ها پیاده سازی شده کار را برای هکرها دشوار کرده است. از دیگر قابلیت های این نوع ارزها می توان به پیاده سازی آن ها بر روی بستری به نام (Blockchain) اشاره کرد. که در ادامه به بررسی بیشتر این فناوری می پردازیم.
معایب ارزهای دیجیتال
به دلیل پایین بودن حجم معاملات در حوزه ارزهای دیجیتالی اخبار با ضریب اهمیت کم و مبادلات بسیار ناچیز نیز بر ارزش ارزهای دیجیتال تاثیرگذار بوده و مرز ثروتمند شدن و ورشکستگی در این بازار به ضخامت یک تار مو است.
یکی دیگر از معایب ارزهای دیجیتال بازگشت ناپذیر بودن آن است. به این صورت که اگر شما به اشتباه بخشی و یا کل پول های خود را از دست بدهید هیچ نهادی ضامن بازگرداندن پولهای دیجیتال شما نیست.
کیف پول های مجازی که تمام ارزهای شما در آن ذخیره می شود به دلیل ذخیره شدن در هارد دیسک شما یا ویروسی شدن آن ممکن است تمام دارایی شما از دست برود و دیگر راهی برای بازگردانی آن وجود ندارد.
ارزهای مجازی و بلاک چین (Blockchain)
بلاک چین در حالت کلی یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش است که تفاوت اصلی آن با دیگر سیستم ها به اشتراک گذاری اطلاعات است. همچنین با استفاده از رمزنگاری امکان حذف و دستکاری اطلاعات ثبت شده غیرممکن است.
بیت کوین اولین شرکتی است که از این فناوری برای ارز دیجیتال خود بهره برده است. کارکرد این فناوری به گونه ای است که هر اطلاعاتی در بلاک مخصوص به خود ذخیره می گردد و نمی تواند به بلاک دیگری تجاوز کند.
این بلاک ها با چیزی مانند یک زنجیر به یکدیگر متصل می شوند. این سیستم را کسی نمی تواند به صورت دستی مدیریت کرده و تنها می توان پس از طراحی و بررسی آن را به اصطلاح آزاد سازی نمود. امروزه اکثر ارزهای دیجیتال از این سیستم بهره می برند.
لطفا نظرات خود در ارتباط با مقاله ارز دیجیتال چیست؟ با ما به اشتراک بگذارید.
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.