مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM چیست؟
مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM چیست؟
عبارت مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM از اوایل دهه نود میلادی وارد حوزه مدیریت و بازاریابی شده است. در آن زمان، فردی به نام توماس سیبل، شرکتی با عنوان Siebel Systems داشت و در قالب آن شرکت، نرم افزاری را برای اتوماسیون فروش (تماس با مشتریان، پیگیری سفارشات، ثبت قراردادها و …) طراحی و عرضه میکرد. سیبل در توضیح نرم افزار خود میگفت که این نرم افزار، مدیریت ارتباط با مشتریان (Customer Relationship Management) را بر عهده دارد.
از آن زمان، به تدریج، اصطلاح مدیریت ارتباط با مشتری یا سی آر ام رواج یافت و حتی به کتاب های مدیریت و بازاریابی هم راه پیدا کرد (منبع). شاید برایتان جالب باشد که بدانید شرکت سیبل بعدها در سال ۲۰۰۶ در شرایطی که حدود ۴۰۰۰ مشتری داشت، به قیمت نزدیک به ۶ میلیارد دلار، توسط شرکت اوراکل خریداری شد. اوراکل هنوز هم، نرم افزار CRM خود را با عنوان Oracle Siebel عرضه میکند و میفروشد.
نکته:
معنای CRM طی سالهای گذشته بسیار تغییر کرده است. CRM اصطلاحی است که در ابتدا برای بهبود خدمات مشتری تعریف و طراحی شده است. هرچند این تعریف به کل استراتژی تجارت مربوط می شود. امروزه نرم افزار CRM به عنوان یک مخزن واحد عمل می کند تا فعالیت های فروش، بازاریابی و پشتیبانی مشتری را یکپارچه سازی کند و روند، خط مشی افراد یک سازمان یا تیم را ساده کند.
سه تعریف مدیریت ارتباط با مشتری:
1) CRM مخفف مدیریت ارتباط با مشتری می باشد و هدفش این است، که ارتباط با مشتریانمان و نحوه پاسخ به نیازها و در خواست های آنها را به بهترین شکل مدیریت کنیم. که این امر باعث موفقیت روز افزون کسب و کارمان خواهد شد.
2) CRM استراتژی نحوه تعامل و مشارکت فعال با مشتریان است. سی آر ام موفق، کسب و کار را از دید مشتری می بیند و در برنامه ریزی خود تجربه مشتری را در نظر می گیرد. نگاه از دید مشتری به شما کمک می کند تا شکاف ها و فرصت های موجود در کسب و کارتان را مشاهده و استراتژی و فرآیند های موثرتری برای سازمان در نظر بگیرید.
3) باید این را در نظر گرفت که CRM تنها یک نرم افزار نیست. امروزه این مبحث را به یک ابزار خلاصه می کنندکه به سازمان ها اجازه می دهد تا بیشتر بر روی فعالیت ها و روابط مرتبط با مشتریان، خریداران، تامین کننده گان و همکاران خود تمرکز کنند اما در واقع مفهوم مدیریت ارتباط با مشتری از لایه استراتژی آغاز شده و در نهایت این نرم افزارها ابزاری هستند برای تسهیل در اجرای استراتژی های سازمان.
چهار نوع CRM استفاده شده در سازمان ها:
1) CRM استراتژیک:
استراتژی کسب و کار شما در زمینه مشتری محوری را شکل می دهد و به شما کمک می کند تا مشتریان جدید جذب نموده و مشتریان فعلی خود را راضی و سود آور نگهدارید. این استراتژی نقش بسیار پر رنگی در سازمانتان بازی می کند چرا که موجب می شود فرایندها و فرهنگ سازمانی صحیح مشتری محوری در کسب و کار شما شکل بگیرد.
2) CRM عملیاتی:
عملیات و اتوماسیون فرایندهای ارائه خدمت به مشتریان مانند فرایندهای بازاریابی، فروش و ارائه خدمات پس از فروش را مدیریت می کند. فرایندهایی در سازمان وجود دارند که شما با استفاده از آنها نیازهای مشتریانتان را در مواقع مختلفی که با شما ارتباط دارند پاسخ می دهید. برای مثال زمانی که مشتری درخواست دریافت خدمات پس از فروش خود را ارائه می دهد سازمان چگونه به وی پاسخ داده و خدمات مورد انتظارش را به او ارائه می کند. در این مسیر از نرم افزار CRM هم کمک خواهید گرفت که بتوانید حجم زیاد اطلاعات مشتریان، فایل های مرتبط با آنها و غیره را به نحو بهتری مدیریت نمایید.
3) CRM تحلیلی:
فرایندی است که با استفاده از آن داده های عملیاتی که از بازاریابی و ارتباط با مشتری جمع آوری شده است را به اطلاعاتی تبدیل می کنید که در تصمیم گیری های فرایندی و استراتژیک به سازمان شما کمک می کند. برای مثال نتایج حاصل از فروش محصولات گوناگون به شما کمک می کند در یابید که روی چه محصولاتی و چه ویژگی های محصولی باید بیشتر تمرکز کنید و یا نتایج حاصل از جذب مشتریان بعد از یک کمپین بازاریابی به شما دید می دهد که کمپین بعدی خود را موثر تر برگزار نمایید.
4) CRM تعاملی:
رابط میان شما و محیط بیرون (مشتریان و نمایندگان) می باشد که به شما کمک می کند ارزش بیشتری برای مشتریان خود خلق نمایید. در واقع سیستم ها به شما کمک خواهند کرد که بتوانید بازخوردهای مشتریانتان را چه مثبت و چه منفی دریافت نمایید، درخواست های آنها را راحت شنیده و در سازمان به جریان بیندازید. برخی از کانالهای ارتباطی عبارتند از سیستم تلفنی، ایمیل، پیامک، chat و غیره. این نرم افزار علاوه بر مشتریان می توانند با نمایندگان، توزیع کننده گان و تامین کنندگان شما نیز در ارتباط باشند.
چرا مشاغل سیستم CRM متن باز را انتخاب می کنند؟
CRM بزرگترین بازار نرم افزار در جهان است و به اثبات رسیده است که بهترین دارایی تکنولوژیکی است که شرکت ها می توانند در آن سرمایه گذاری کنند. نرم افزار های CRM به شرکت ها کمک می کند تا با افزایش بازده فروش و بازاریابی، همه جنبه های چرخه کاری خود را پوشش دهند، و در عین حال آنها را در کاهش هزینه هایشان یاری می کند. اگر شما برای کسب و کار خودتان نرم افزار CRM متن باز انتخاب کنید، از امکانات زیادی بهره مند می شوید. در این صورت، براحتی متوانید با استفاده از کد نویسی، در هسته نرم افزار خود تغییراتی را اعمال کنید و آن را طبق نیاز های کسب و کارتان، سفارشی سازی کنید و تغییر دهید.
مزایای استفاده از نرم افزار CRM چیست؟
مزایای فراوانی در استفاده از نرم افزار مدیریت ارتباط با مشتری وجود دارد که فراتر از تسهیل عملیات روزانه کسب و کار می باشد. نرم افزار CRM نه تنها به کسب و کارها کمک می کند که اطلاعات شان را ذخیره و تغییرات آن ها را دنبال نمایند، بلکه منجر به توسعه فروش در طولانی مدت نیز خواهند شد. این نرم افزارها می توانند نقش بسزایی در صرفه جویی در زمان و هزینه های سازمانی داشته باشند و کارایی و تاثیر تیم های فروش را ارتقا دهند. اما بهترین راهکار برای تصمیم گیری، استفاده از راهنمای انتخاب نرم افزار CRM است.
مهم ترین مزایای نرم افزار CRM:
- رایگان
- قابل سفارشی سازی
- کاربرد راحت و آسان
- امکان بهبود و ارتقا مداوم
- امکان به روز رسانی مستمر
- صرفه جویی در زمان
- صرفه جویی در هزینه
- بازاریابی و تبلیغات موثر
- افزایش راندمان و بهبود عملکرد
- افزایش فروش و مدیریت کامل سازمان
ویژگی های یک نرم افزار CRM مورد اعتماد چیست؟
نرم افزار های سی آر ام ویژگی های بیشماری را ارائه می دهند و به کسب و کارها در مدیریت موثرتر مشتریان و تقریبا در همه زمینه های فعالیت آن ها یاری می رسانند. اما به دلیل وجود همین ویژگی های مختلف، ممکن است تعیین نیازهای مختلف خریداران این نرم افزار ها نیز دشوار باشد. بهترین نرم افزار CRM، نرم افزاری است که ضمن سهولت و سادگی، بتواند دستیابی به اهداف سازمانی را تسهیل کند. مانند هر فناوری دیگری همه پرسنل باید استفاده از نرم افزارCRM را یاد بگیرند.
نکته:
برخی نرم افزار ها آنقدر پیچیده هستند که صرف زمان برای یادگیری و پرداخت هزینه های آن ها برای کسب و کارهای کوچک ارزش ندارند. خیال خود را با انتخاب یک نرم افزار ساده، شفاف و کاربر پسند راحت کنید و خود را از دردسرهای آینده آن در امان نگه دارید. البته باید توجه داشته باشید که بسیاری از تولید کنندگان این نرم افزار ها، مدعی هستند استفاده از نرم افزارشان آسان است. پیش از استفاده از نسخه اصلی نرم افزار، حتما از دموی رایگان نرم افزار استفاده نمایید و احساسی را که از استفاده از آن به دست می آورید مدنظر قرار دهید و به این مساله توجه کنید که آیا این نرم افزار مناسب شما است یاخیر.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.